info_outlineDigitala Nationella Prov

Schoolity samlar alla verktyg för digitala nationella prov under en hub som ni kommer åt via menyalternativet "Rapporter -> Digitala Nationella Prov"

Verktygen är uppdelade i följande tre huvudsakliga delar.
1. Tilldelning av EPPN till alla användare 2. Provisionering av data till skolverket 3. Konfigurering av inloggningstjänst.
1. Tilldelning av EPPN

Innan ni kan genomföra de nationella proven digitalt behöver ni föra över uppgifter om era användare till Skolverket. Utöver de uppgifter som redan finns i Schoolity behövs ett federationsanvändarnamn (EPPN).

Ett federationsanvändarnamn är en unik identifierare som kopplar en persons inloggning till en användare i provtjänsten. Identifieraren behövs för samtliga användare – både för skolenhetens personal och för elever.

Schoolity hanterar EPPN på följande sätt:
I verktyget för Digitala Nationella Prov finns fältet "EPPN huvudman". Där fyller skolan i huvudmannens domän, vanligtvis det som står efter @ i epostadressen t ex "skolan.se"

Den individuella delen av EPPN finns på elevers och personals Info-sida under Undervisning. Tillsammans utgör de användarens EPPN t ex abcd1234@skolan.se.

Det finns tre sätt att fylla i EPPN:

1. Direkt på Info-sidan
  2. Importera genom de vanliga personal och elevimporterna
  3. Automatiskt skapa dem via menyn "Rapporter → Digitala Nationella Prov"

2. Provisionering av data till skolverket
Ställ in rätt prov under ämnes/kursytan
Innan ni laddar ner filen för överföring av uppgifter till skolverket så behöver ni under respektive ämnes/kurstyta ställa in vilken provaktivitet varje grupp av elever gör. Enligt bildexemplet, klicka på kugghjulet för att ta upp inställningar och välj provaktivitet i sektionen "Digitala Nationella Prov"
Överföring av uppgifter till Skolverket (Provisionering)
Sedan kan ni föra över uppgifterna till Skolverket. Det gör ni genom att välja i menyn Rapporter → Digitala nationella prov. Där kan ni, efter att ni kontrollerat EPPN och provaktiviteter, ladda ner en fil som är färdig att laddas upp till skolverket.
3. Konfigurering av inloggningstjänst

För att skolornas elever och personal ska kunna logga in i Skolverkets provplattform krävs att huvudmannen har tre saker

1. En inloggningstjänst med federerad inloggning (IDP)
  2. Medlemskap i en identitetsfederation
  3. E-legitimation till skolpersonalen.

Schoolity erbjuder en inbyggd federerad inloggningstjänst (IDP). Ni som huvudman behöver alltså inte upphandla några separata tjänster om ni väljer Schoolity som IDP. Inloggning kommer att ske med ert vanliga Schoolity-konto eller BankId för personal. Kontaka Schoolity om ni behöver hjälp med att ställa in oss som IDP.

Skolan kan också använda en tredjeparts IDP. När ni har ett avtal med en IDP behöver de komma åt uppgifter (EPPN) från Schoolity för att kunna koppla ihop användare som har provisionerats med användare som ska logga in för att skriva prov. För att underlätta så mycket som möjligt kommer Schoolity att erbjuda olika sätt för en tredjeparts IDP att hämta dessa uppgifter. De planerade sätten är:

1. Skriva uppgifterna i förväg till Google-konton.
  2. Skriva uppgifterna i förväg till Microsoft Entra ID-konton.
  3. Läsa uppgifterna via Schoolitys API.
Lär er mer
https://www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/digitalisering/digitala-nationella-prov/tekniska-forutsattningar-for-digitala-nationella-prov